Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Όπου ακούτε πολλά κεράσια, πάρτε μικρό καλάθι... (Λαός)
Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία της δικαιοσύνης

Με απόλυτη προσήλωση στην επετηρίδα η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Εθνους» της 4-8-14 και φέρνοντας δύο Θεσσαλούς στο τιμόνι των δύο ανώτατων δικαστηρίων.

Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία της δικαιοσύνης
Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι για έναν χρόνο ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθ. Κουτρομάνος δικαστής εγνωσμένου κύρους και ανεπίληπτου ήθους (διαδέχεται τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Μ. Θεοχαρίδη) έχοντας παράλληλα κληρωθεί και πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφανθεί σύντομα για την παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο του τ. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την προεδρία στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) αναλαμβάνει επίσης για 1 έτος ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ν. Αγγελάρας που διαδέχεται τον Ιω. Καραβοκύρη και σύντομα θα έχει το βάρος της κρίσης στις υποθέσεις που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια ΕΣ για τις περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων.
Τη θέση του γενικού επιτρόπου ΕΣ καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος ΕΣ Μιχ. Ζυμής, καθώς η αρχαιότερη Φλ. Καλδή δεν εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον. Η σειρά αρχαιότητας τηρήθηκε και στις υπόλοιπες κρίσεις, καθώς σε αντιπροέδρους ΑΠ προήχθησαν οι αρχαιότεροι αρεοπαγίτες Βιολ. Κυτέα, Βασ. Θάνου - Χριστοφίλου (πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), Γεωρ. Γεωργέλλης και Παν. Ρουμπής, ενώ σε αντιπροέδρους ΕΣ προήχθησαν οι αρχαιότεροι σύμβουλοι ΕΣ Χρ. Καραμαδούκη, Μαρ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνης και Α. Λιγωμένου.
Η νέα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
Η νέα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε, και σε αυτό συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να τηρηθεί η επετηρίδα και να ληφθεί υπόψη το ήθος, η επιστημονική κατάρτιση και οι διοικητικές ικανότητες των υπό προαγωγή. Και αυτό πράξαμε».
Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι οι επιλεγέντες θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών και στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας.
Ανήκοντας σε εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς που συνηθίζουν να μιλάνε μέσα από τις αποφάσεις τους, ο νέος πρόεδρος ΑΠ Αθ. Κουτρομάνος, όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του, δήλωσε: «Φοβούμαι ότι δεν θα έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου».
«Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου», τόνισε ο νέος πρόεδρος ΑΠ, Αθ. Κουτρομάνος
«Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου», τόνισε ο νέος πρόεδρος ΑΠ, Αθ. Κουτρομάνος
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος ΕΣ Ν. Αγγελάρας δήλωσε: «Η επιλογή μου ως προέδρου ΕΣ, του αρχαιότερου ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, σημαίνει κορυφαία ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία του. Ο βηματισμός του γίνεται από σήμερα ιδιαίτερα ταχύς, συγχρόνως όμως και ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς την εφαρμογή από την πολιτεία, κατά την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, των αρχών της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Γίνεται τέλος και ιδιαίτερα υπεύθυνος, προκειμένου το δικαστήριο να διατηρήσει το κύρος του στις συνειδήσεις των πολιτών και το πολίτευμα να μην υποστεί ανήκεστες βλάβες».
Οι τέσσερις νέοι αντιπρόεδροι του ΕΣ έχουν τουλάχιστον 12 έως 15 χρόνια θητείας μπροστά τους, καθώς έχουν γεννηθεί το διάστημα 1959-1962 μπαίνοντας στο δικαστικό σώμα το 1989. Και οι τέσσερις έχουν συμμετάσχει σε γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του ΕΣ, που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντισυνταγματικότητα των αναδρομικών περικοπών στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων (ενστόλων, πανεπιστημιακών, ιατρών, δικαστικών λειτουργών).
Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία της δικαιοσύνης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ, ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Αταλάντευτος στην απονομή δικαίου
Ο νέος πρόεδρος ΑΠ γεννήθηκε το 1948 στην Καρδίτσα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Στο δικαστικό σώμα μπήκε στις 19-7-74 και προήχθη σταδιακά σε πρωτοδίκη (1976), πρόεδρο Πρωτοδικών (1989), εφέτη (1993), πρόεδρο Εφετών (2004), αρεοπαγίτη (2006), αντιπρόεδρο ΑΠ (2011).
Στην ήδη 40χρονη θητεία του διακρίθηκε για το σθένος, το δημοκρατικό ήθος και την αταλάντευτη προσήλωση στην απονομή δικαίου, γεγονός που «ενόχλησε» ουκ ολίγους στον πολιτικό, στον δικαστικό χώρο και αλλού, με συνέπεια να υποστεί μια άδικη παράλειψη προαγωγής, που του στέρησε ίσως την ανάληψη της προεδρίας ακόμα νωρίτερα.
Στα πρώτα βήματα της δικαστικής του σταδιοδρομίας έδειξε πυγμή ασυνήθιστη «καθαρίζοντας» τις ναυταπάτες όταν υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Ως πρόεδρος Πρωτοδικών, υπηρετώντας στον Βόλο και παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και τις προσπάθειες να μη γίνει η σχετική δίκη, απέδωσε δικαιοσύνη στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα. Ακολούθησαν μεταθέσεις σε διάφορες περιφέρειες μέχρι την είσοδό του στον ΑΠ, παρά τις αντίθετες προσπάθειες και εισηγήσεις ορισμένων. Δεν δίστασε να στηρίξει την άποψή του με πείσμα, ακόμα και μειοψηφώντας μόνος, όπως όταν μειοψήφησε υπέρ πολίτη θύματος της ναζιστικής θηριωδίας που ζητούσε αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία στη Siemens ή υπέρ των εργαζομένων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.
Μειοψήφησε και σε άλλες σημαντικές δίκες υπέρ των συμβασιούχων, των κατηγορουμένων στις υποθέσεις της ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου ή κρίνοντας αντισυνταγματικό τον «νόμο Παυλόπουλου» 3260/04 για την απομάκρυνση στελεχών του Δημοσίου χωρίς αποζημίωση με την περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» κ.λπ., ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση που «ξεκαθάρισε» τη διαθήκη του Ν. Καζαντζάκη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΑΡΑΣ, ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Αναλαμβάνει υποθέσεις «φωτιά»
Ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γεννήθηκε το 1948 στον Βόλο, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον κλάδο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «άριστα». Ξεκίνησε τη θητεία του ως διοικητικός δικαστής στις 9-10-1977, προαγόμενος σε διοικητικό πρωτοδίκη (1979), πρόεδρο Πρωτοδικών (1985), εφέτη (1998), πριν μεταπηδήσει στο ΕΣ, όπου έγινε σύμβουλος (1998) και αντιπρόεδρος (2004).
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε συγκρουστεί με την τότε υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, με αφορμή αιχμές σχετικά με τον έλεγχο συμβάσεων για σχολικά βιβλία και καθυστερήσεις μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σε βάρος του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, αλλά τελικά απηλλάγη και για την οξεία σε ύφος επιστολή που είχε απευθύνει σε δύο κυβερνητικά στελέχη.
Πρόσφατα συμμετείχε στην Ολομέλεια ΕΣ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους συνταξιούχους δικαστές, ενώ θα προεδρεύσει στην Ολομέλεια και για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως και για τη συνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους και για την οποία συμφώνησε να παραπεμφθεί σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η «ταυτότητα» του νέου γενικού επιτρόπου και των αντιπροέδρων
Μιχαήλ Ζυμής (γενικός επίτροπος στο ελεγκτικό συνέδριο)
Ο νέος γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γεννήθηκε το 1950 στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου και αποχωρεί από το Σώμα σε 3 χρόνια. Στο Σώμα μπήκε στις 29-3-79 όταν διορίστηκε ως δόκιμος ειρηνοδίκης Δ' τάξης, ενώ λίγο αργότερα μεταπήδησε σε πάρεδρο Πρωτοδικείου, μπαίνοντας στο ΕΣ το 1995. Προήχθη σε σύμβουλο (2001) και σε αντιπρόεδρο (2011). Ηταν εισηγητής στην Ολομέλεια που έκρινε αντισυνταγματικό το προνομιακό για το Δημόσιο επιτόκιο (6%), αλλά και στην απόφαση για την έγκριση δαπανών για τους απλήρωτους επί μεγάλο διάστημα συμβασιούχους.

Βιολέτα Κυτέα (αντιπρόεδρος ΑΠ)
Πέρυσι παραλείφθηκε, αλλά φέτος αποκαταστάθηκε. Διετέλεσε επιθεωρητής δικαστηρίων, ενώ ήταν εισηγητής στο ποινικό τμήμα ΑΠ που επικύρωσε καταδίκες του παραδικαστικού, που απέρριψε αναίρεση του τ. υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου. Τάχθηκε υπέρ του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, μειοψήφησε υπέρ των κατηγορουμένων της ΔΕΚΑ, ενώ έκρινε συνταγματικό τον «νόμο Παυλόπουλου» 3260/04.

Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου (αντιπρόεδρος ΑΠ)
Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με τον συνδικαλισμό και πρόσφατα εξελέγη για δεύτερη συνεχή θητεία (με ρεκόρ ψήφων) πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΔΕ είχε αντιπαρατεθεί και με τον πρώην πρόεδρό της και νυν υπουργό Χ. Αθανασίου. Πρόσφατα μετείχε στο Δ' τμήμα που παρέπεμψε στην Ολομέλεια ως αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ μειοψήφησε στην Ολομέλεια που δικαίωσε τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γεώργιος Γεωργέλλης (αντιπρόεδρος ΑΠ)
Γεννήθηκε το 1949 και αποχωρεί σε δύο χρόνια από το Σώμα, στο οποίο μπήκε το 1975 φθάνοντας στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2008. Συμμετείχε στις Ολομέλειες που έκριναν υπέρ των συμβασιούχων, υπέρ της παραπομπής των υπευθύνων του Κτηματολογίου, υπέρ της δυνατότητας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων να ιδρύουν σωματείο, υπέρ της συνταγματικότητας της νομοθεσίας για την προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο.

Παναγιώτης Ρουμπής (αντιπρόεδρος ΑΠ)
Γεννήθηκε το 1948 και έχει ένα έτος ακόμα θητεία. Μπήκε το 1975 στο Σώμα και έγινε αρεοπαγίτης το 2008. Ηταν εισηγητής στο ποινικό τμήμα που ανέτρεψε το απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην βουλευτή Π. Μαντούβαλο, συμμετέχοντας στις αποφάσεις της Ολομέλειας υπέρ των συμβασιούχων και υπέρ της συνταγματικότητας του «νόμου Παυλόπουλου» και της προσωποκράτησης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου