Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Βουλγαρικό διαβατήριο για πολίτες της πΓΔΜ;

Ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας ξεκίνησε μια ασυνήθιστη εκστρατεία. Ο Μπ. Ντιμιτρόφ θέλει να προσελκύσει πολίτες της πΓΔΜ με βουλγαρικές ρίζες έτσι ώστε να πάρουν βουλγαρικό διαβατήριο.


Ο Μπόσινταρ Ντιμιτρόφ είναι διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας και κάθε Σάββατο έχει εκπομπή ιστορικού περιεχομένου σε ένα μικρό κανάλι. Ο 70χρονος ιστορικός θεωρείται θεματοφύλακας της βουλγαρικής ιστορίας. Προσπαθεί να πείσει ότι είναι αναγκαία μια αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, η οποία θα εξασφαλίζει την χορήγηση υπηκοότητας σε πολίτες της ΠΓΔΜ με βουλγαρικές ρίζες. Κατά τη γνώμη του θα αρκούσε μια προφορική εξέταση όπου ο εξεταζόμενος θα μπορούσε απλά να μιλήσει βουλγαρικά. Έγγραφες βεβαιώσεις για την βουλγαρική προέλευσή του, όπως σήμερα, δεν θα ήταν απαραίτητες.
Με αυτόν τον τρόπο περίπου 500.000 πολίτες της ΠΓΔΜ θα μπορούσαν να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο και ταυτόχρονα να γίνουν πολίτες της ΕΕ. Πρόκειται για το ένα τέταρτο των πολιτών της ΦΥΡΟΜ. Ο ίδιος πιστεύει πως «για 300 χρόνια και μέχρι το 1944 στη ΦΥΡΟΜ ζούσαν Βούλγαροι και ξαφνικά τους είπαν ότι πλέον δεν είναι Βούλγαροι». Αυτή την αδικία θέλει να αποκαταστήσει ο Μπόσινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος. Πιστεύει ακράδαντα ότι η εκστρατεία του θα έχει επιτυχία και πως με αυτό τον τρόπο η Βουλγαρία θα λύσει το δημογραφικό της πρόβλημα.
Μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία
Στη ΦΥΡΟΜ τα δυο τρίτα των πολιτών έχουν διπλή υπηκοότητα Στη ΦΥΡΟΜ τα δυο τρίτα των πολιτών έχουν διπλή υπηκοότητα
Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσκο Γκεορκιέφσκι έχει ήδη ένα βουλγαρικό διαβατήριο, ωστόσο θεωρεί αυτή την εκστρατεία εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Πιστεύει πως υπάρχει ακόμα ένας είδος τείχους ανάμεσα στις δυο χώρες, εντούτοις η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ και υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση με την Βουλγαρία.
Στη ΦΥΡΟΜ τα δυο τρίτα των πολιτών έχουν διπλή υπηκοότητα και με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερες δυνατότητες ελεύθερης διακίνησης. Πολλά φορτηγά από την ΠΓΔΜ κυκλοφορούν με πινακίδες από τη Βουλγαρία. Όπως δηλώνει ο Κιμ Μεχμέτι, αναλυτής, «Πρόκειται για δυο λαούς. Η ιστορία τους όμως εμπλέκεται πολύ μεταξύ τους. Βρίσκει κανείς ακόμα και τα ίδια μνημεία στη Σόφια αλλά και στα Σκόπια».
Η ΠΓΔΜ είναι μια κλασσική περίπτωση χώρας την οποία εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της για να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η προοπτική ενός βουλγαρικού διαβατηρίου που θα τους κάνει ταυτόχρονα και πολίτες της ΕΕ φαίνεται πολύ ελκυστική.
Κάρλα Ένγκελχαρντ / Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου